Borowka amerykanska

O borówce amerykańskiej…

Borowka skup itp

Borówka amerykańska - gatunek krzewinki z rodziny wrzosowatych, w warunkach naturalnych występuje w Ameryce Północnej. To roślina dorastająca do 2 metrów wysokości, o jasnozielonych liściach i dużych owocach. Kwitnie od kwietnia do maja a jej owoce dojrzewają od połowy lipca do września.
Jagody mają kolor ciemnofioletowy lub granatowy i w odróżnieniu od borówki czernicy miąższ nie brudzący o barwie zielonobiałej.

Zalety zdrowotne…

Owoce borówki to nie tylko doskonały przysmak, ale też zdrowie i młodość w naturalnej postaci. Są soczyste, winne, aromatyczne i słodkie, a przy tym niskokaloryczne. Posiadają bardzo dużą wartość odżywczą, leczniczą oraz dietetyczną. Dzięki ogromnej zawartości błonnika wpływają na poprawę przemiany materii. Regulują trawienie, zawierają dużo wapnia, fosforu, kwasu foliowego i wiele witamin. Swoje niezwykłe właściwości borówka amerykańska zawdzięcza fitoestrogenom, które niszczą zły cholesterol (LDL), a także antyoksydantom wyłapującym wolne rodniki. Jedzenie owoców borówki zapobiega chorobom cywilizacyjnym, nowotworom i arteriosklerozie. Antocjany odpowiedzialne za kolor borówek poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka i polepszają widzenie. Borówka amerykańska to najzdrowszy owoc dla naszego mózgu.
Te i inne właściwości zdrowotne borówki wysokiej sprawiły, że nazywa się ją często owocem XXI wieku

Zastosowanie borówki amerykańskiej

- do spożycia na surowo oraz do tortów, deserów, jogurtów, napojów, lub po przetworzeniu - jako składnik dżemów, soków i przecierów.